Zdrowa ozdoba kuchennego parapetu

Zdrowa ozdoba kuchennego parapetu

Zioła są nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw – mogą być również doskonałą ozdobą kuchennego parapetu. Które zioła wybrać? Jakie mają właściwości?

Bazylia – ma charakterystyczny, korzenno-kwiatowy smak, nieco pikantny. Swój charakterystyczny aromat bazylia zawdzięcza olejkom eterycznym, które wykorzystywane są w przemyśle perfumeryjnym, a także spirytusowym. Najczęściej jednak zioło to stanowi dodatek do wielu potraw, zwłaszcza kuchni włoskiej. Oprócz walorów smakowych, bazylia dostarczy nam również wielu cennych składników odżywczych. Wprowadzając ją do swojej diety (zarówno w formie zwykłej, jak i naparów) z pewnością zauważymy pozytywne zmiany. Ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy – łagodzi kolkę i niestrawność, ponadto działa rozkurczowo i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. Napar z bazylii działa uspokajająco, dzięki czemu ułatwia zasypianie. Bazylia ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Przyspiesza proces gojenia się ran, wspomaga laktacje oraz pomaga oczyścić górne drogi oddechowe.

Rozmaryn to kolejna roślina pełna olejków eterycznych. Łagodzi skurcze jelit i żołądka, działa żółciopędnie i wspomaga trawienie tłustych potraw. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Rozmaryn możemy dodawać do potraw, bądź przyrządzić napar, który usprawni procesy trawienne i przyniesie ulgę układowi pokarmowemu.

Kolejnym aromatycznym ziołem, które warto hodować na własnym parapecie jest tymianek. Ma intensywny zapach i charakterystyczny smak. Oprócz walorów smakowych, roślina ta posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Działa bakteriobójczo i grzybobójcze i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych. Poprawia apetyt i stymuluje wydzielanie soków trawiennych.

Kolendra również powinna się znaleźć na naszym parapecie. Jej liście mają delikatny, nieco pieprzny smak. Znajduje się w niej sporo cennych składników odżywczych – witamina A, C, witaminy z grupy B, wapń, cynk, potas, czy żelazo. To bogate źródło antyoksydantów. Kolendra wzmacnia odporność, jej liście mają właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Pobudza apetyt, zwalcza wolne rodniki – tym samym opóźniając proces starzenia się organizmu. Ponadto kolendra pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, działa antyseptycznie i przeciwbakteryjnie.

Istnieje wiele ziół, które doskonale podkreślają smak potraw. Ich uprawa nie jest zadaniem trudnym, jeżeli więc na Twoim parapecie jest kawałek wolnej przestrzeni – przeznacz ją na aromatyczne i zdrowe zioła!