Olej arganowy
Alej arganowy ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kosmetyce. Wytwarza się go z owoców arganii żelaznej. Wyróżniamy dwa rodzaje oleju arganowego – ciemniejszy, wykorzystywany w kuchni oraz jaśniejszy, będący składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów.
Spożywczy olej arganowy ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie – obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu i poprawia krążenie. Jest bogatym źródłem witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma również pozytywny wpływ na przemianę materii.
Jako składnik kosmetyków, olej arganowy wykazuje wiele cennych właściwości. Niemniej jednak najlepsze efekty zauważymy stosując olej arganowy w czystej postaci. To płynne złoto Berberów doskonale regeneruje skórę, a dzięki sporej dawce witaminy E chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników – jest więc zalecany w walce ze zmarszczkami i starzeniem się skóry. Doskonale nawilża i poprawia elastyczność skóry. Działa przeciwzapalnie, przyspiesza proces gojenia się ran (także zmian trądzikowych). Wykazano również jego pozytywny wpływ na pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu może być on wykorzystywany również przez osoby borykające się trądzikiem. Zalecany jest przede wszystkim osobom, których skóra wymaga regeneracji, silnego nawilżenia oraz wzmocnienia.
Olej arganowy łagodzi objawy alergii oraz podrażnienia spowodowane poparzeniem słonecznym. Stosowany na włosy doskonale je odżywi, wzmocni i przywróci im dawny blask. Jest również idealnym kosmetykiem do masażu, ponadto zapobiega powstawaniu rozstępów i wspiera walkę z cellulitem. Olej arganowy łagodzi zmiany spowodowane ospą wietrzną, a także chroni przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych, takich jak wiatr, słońce, czy mróz.