Kolor ma znaczenie – owoce i warzywa wspierające walkę z nowotworem

Kolor ma znaczenie – owoce i warzywa wspierające walkę z nowotworem

Coraz więcej badań potwierdza związek pomiędzy zdrowymi nawykami żywieniowymi a zapobieganiem niektórym formom raka. Co więcej, badania wykazały, że w dużej mierze przyczyniają się do tego świeże, kolorowe warzywa i owoce, które zawierają związki fitochemiczne mające korzystny wpływ na układ odpornościowy. Dlaczego warto uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie tego typu produkty?

Produkty czerwone

Zawarte w pomidorach związki wpływają na zmniejszenie ryzyka raka jajników. Badanie przeprowadzone na 15 tysiącach kobiet wykazało, że jedzenie pół szklanki pomidorów co najmniej cztery razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajników aż o 50%. Ponadto jedzenie pomidorów wiąże się również ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka trzustki. Uważa się, że za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest likopen, który znajduje się również w czerwonej papryce oraz czerwonych owocach jagodowych.

Produkty pomarańczowe

Wykazano, że związki fitochemiczne, nadające warzywom pomarańczowy kolor (dynia, marchew), są skuteczne w leczeniu nowotworu w przewodzie pokarmowym. Z kolei występujący w batatach kwas kawowy spowalnia rozrost komórek nowotworowych w piersi. Pomarańczowe owoce i warzywa powinniśmy jeść co najmniej trzy razy w tygodniu.

Produkty żółte

Spożywanie owoców cytrusowych, takich jak grejpfrut, cytryna, papaja czy mandarynki, to świetny sposób na uchronienie się przed rakiem poprzez dietę. Produkty te są cennym źródłem witaminy C, która jest skuteczna w zwalczaniu raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, gardła czy okrężnicy). Ponadto owoce cytrusowe są bogatym źródłem fitozwiązków, które spowalniają rozwój nowotworów i umożliwiają całkowite wyleczenie poprzez detoksykację.

Produkty zielone

Badania potwierdzają związek pomiędzy spożywaniem warzyw krzyżowych (brokuły, kalafior, kapusta) a mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu, w tym raka jajnika, żołądka, jelita grubego. Naukowcy uważają, że ma to związek z występującymi w warzywach glukozynolanami, które słyną z właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają również witaminę K, która jest niezwykle skuteczna w zmniejszaniu ryzyka raka trzustki. Sięgaj po te produkty co najmniej raz dziennie.

Produkty białe

Kolorowe warzywa i owoce wspierają walkę z rakiem, jednak również produkty jasne lub białe mogą okazać się korzystne dla naszego zdrowia. Grzyby i warzywa cebulowe (czosnek, cebula) zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego. Warzywa cebulowe zawierają allicynę, która jest silnym antyoksydantem. W cebuli znajdziemy również związki fitochemiczne, które zmniejszają ryzyko raka okrężnicy. Z kolei w grzybach znajdziemy sporo witaminy D, która może zmniejszyć rozwój nowotworu jajnika. Warto sięgać po te produkty dwa razy dziennie.